Descopera Sufletul Transilvaniei , sfarsit de sezon


Sfarsit de sezon turistic pentru bisericile fortificate din Romania din cadrul programului “Descopera sufletul Transilvaniei”

Data de joi, 31 octombrie – “Ziua Reformei” marcheaza sfarsitul sezonului de vizitare a bisericilor fortificate din cadrul programului “Descopera sufletul Transilvaniei”, initiativa turistica realizata de catre Biserica Evanghelica pentru promovarea bisericilor fortificate din Transilvania. Aceasta data este si ziua cand bisericile protestante din toata lumea serbeaza “Ziua Reformei” – anul acesta sub moto-ul “Credinta si toleranta”. Sezonul de vizitare a bisericilor fortificate va fi reluat pe data de 25 aprilie 2014, data sarbatorii Pastelui (dupa rit vestic).

In sezonul 2013, Biserica Evanghelica C.A. a deschis portile bisericilor fortificate din Transilvania pentru 350.000 de vizitatori, jumatate dintre ei provenind din Romania. Potentialul turistic al bisericilor fortificate din Transilvania este insa mult mai mare, el fiind astazi inca aproape neexplorat. Doar 15% dintre cele 170 de biserici fortificate au fost vizitate in 2013 si fac parte din circuitul turistic. Cele mai cunoscute biserici fortificate si lacase de cult vizitate sunt Prejmer, Harman, Biserica Neagra din Brasov, Viscri, Biserica din Deal din Sighisoara, Biertan, Medias, Sebes, Bistrita, Carta, Cristian, Cisnadie si Cisnadioara. Ele au oferit anul acesta un program extrem de bogat si diversificat de evenimente culturale si sociale – concerte de orga si muzica clasica, sarbatori campenesti, tururi ghidate – atragand astfel 90% din totalul vizitatorilor bisericilor fortificate in anul 2013.

Sfarsitul sezonului de vizitare a bisericilor fortificate va fi marcat pe data de 31.10. cu doua actiuni – sarbatorirea “Zilei Reformei” si a spiritului tolerantei la Cisnadioara/Sibiu si la Bucuresti, ambele actiuni promovand initiativa “Descopera sufletul Transilvaniei”.

La Cisnadioara actiunea de sfarsit de sezon si de “Ziua Reformei” va reuni sub genericul “credinta si toleranta – identitate transilvana” deopotriva romani, sasi, maghiari si romi (orele 16, program special alaturat). In acest cadru, managerul de proiect, pr.dr.Cosoroaba Stefan, va prezenta concluzile sezonului 2013.

Actiunea Bisericii Evanghelice Lutherane din Bucuresti va fi orientata spre prezentarea patrimoniului cultural al bisericilor fortificate din Transilvania de catre Ambasadorul cultural al Bisericilor fortificate, domnul Cristian Topescu. Prezentarea va avea loc in cadrul unei recepti pentru diplomati, reprezentanti ai institutiilor statului si ai mediului de afaceri national si international.

Initiativa Bisericii Evanghelice C. A. din Romania “Descopera sufletul Transilvaniei”, este o initiative de promovare a bisericilor fortificate din Transilvania prin încurajarea și susținerea activităților locale turistice. Initiativa se dorește a fi o referință la autenticitatea și spiritualitatea interculturală, de tolerantă, care caracterizează până astăzi Ardealul. Ea este integrativa și depășește limitele patrimoniului etnic săsesc, avand o importantă dimensiune europeană și fiind deschisă tuturor celor care vor sădezvolte zona în același sens turistic – cultură, natură, autenticitate.

In sezonul 2013, promovarea a avut loc prin publicitate extinsă, printr-o diversitate mare de evenimente culturale si sociale, printr-o aplicație smartphone (“Die Siebenbürgische Kirchenburgenlandschaft”/”Peisajul bisericilor fortificate din Transilvania”) și printr-un pașaport de vacanță care a oferit acces ușor și financiar avantajos la 25 de biserici fortificate (germ: “Ferienpass”). Promovarea bisericilor fortificate este susținută de profesionalizarea serviciilor (instructajul ghizilor onorifici, reglementarea accesului, cazare in locații specifice) și diversificarea ofertei turistice pe plan local (expozitii, concerte, serbări tradiționale, pelerinaje, recepții în cetăți cu produse tradiționale).

După 1989, 95% din cei 250.000 de sași transilvăneni au părăsit România. Patrimoniul lor – cele 170 de biserici fortificate – sunt într-un acut pericol de distrugere prin vandalizare sau degradare. Prin înscrierea lor în circuitul turistic național și internațional ele pot fi păstrate și valorificate ca amprentă culturală a unei întregi zone din România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s